26. april, 2018: Så hva er egentlig innenfor skroget på en MEGAyacht?!

Så hvordan ser det egentlig ut i en megayacht?!

Det spørsmålet dukker uunngåelig opp når en deler farvannet med disse kjempene. Ingrids nysgjerrighet tok overhånd da megayachten Pipe Dreams kom seilende inn til Carenantilles Shipyard i Martinique mens vi lå på slip. Hun spurte simpelthen kapteinen om det var mulig å få komme inn og se seg rundt, og svaret var ja!

“Mommy, can I have one of these?”
Vår trivelige vertinne for kveldsvisitten og leder for ”Interior” om bord på Pipe Dreams, mellom 3 blad av Viljas (noe starstrucke) mannskap.

Om kvelden troppet 4 stykk mannskap fra Vilja opp på brygga ved Pipe Dreams. Vi ble møtt av yachtens leder for ”interior” på båten. Hun er én av et crew (mannskap) på i alt ni personer som jobber på båten. Mannskapet jobber og bor om bord i 10 måneder sammenhengende, og har deretter to måneder ferie. Jobben er en livsstil; en slik ”tørnplan” lar seg vanskelig kombinere med å ha barn og kjæreste hjemme. Mannskapet blir din storfamilie. Vår vennlige og engasjerte omviser (som jeg pinlig nok har glemt navnet på) hadde jobbet som crew i over 20 år, det samme hadde kapteinen. De sier med overbevisning at de stortrives. Måten de omtaler båten med stolthet som ”sin” gjør utsagnet om trivsel ekstra troverdig.

Det er lite som minner om ”båtinteriør” når en er inne i en megayacht. Teakmøbler er gjennomgående, på badene går det i teak og marmor. Master’s Cabin er for øvrig utstyrt med 2 bad; et stort og flott bad til mannen på babord side, og et enda større og flottere bad med jacuzzi til madamen på styrbord side.

I følge ”vår kvinne” er eierne et hjertevarmt eldre par som det er en glede å jobbe for. Den eies privat av et amerikansk par, der de har bygd opp sin egen formue ”fra scratch” innenfor byggig av oljerigger offshore. Begrepet ”Pipe Dreams” er en metafor for ”drømmer så store at de nærmest er uoppnåelige”. Denne megayachten står som realiseringen av sin eiers ”pipe dream”.

Båten har tre innestuer og 2 store utesalonger, hvorav én med egen bardisk. Pyntegjenstander er tatt ned og uteputer og diverse er tatt inn nå når eierne ikke er om bord. Men de store blomsteroppsatsene som er satt til side etter en avlyst tur (grunnet teknisk feil) i forrige uke gir en smak av hvor grandiost det er når båten er i bruk.
Pipe Dreams er 47 meter lang og 8,5 meter bred, med en bruttotonnasje på 461 tonn. Den har en maks.hastighet på 22 knop, og kan seile et strekk på opptil 3500 nm. Motoren har 4500 hp.
Rikelig (bokstavelig talt) med leketøy om bord; blant annet flere scootere, en motorsykkel og noen vannscootere, bare for å nevne noen.

Eierne av Pipe Dreams bruker henne i 8-12 uker i året. De bestemmer hvor og når de ønsker å reise med båten, og så sørger crew’et for at båten er der og at alt er rigget opp til besøket. Når eierne er om bord, ivaretar mannskapet deres velbefinnende ”24/7”, med alt fra mat, fasilitering av aktiviteter og omsorg.

I transportetappene innimellom har mannskapet lov til å benytte seg av mange av fasilitetene ombord og i praksis har de da masse fritid i flotte og eksotiske omgivelser. ”It’s a good life”, sier de selv.

Vår snille omviser brukte mer enn en time av fritiden sin til å vise oss rundt i yachten «sin» den kvelden. Ingen tvil om at vi her snakker om genuin eierskap til jobben sin. Men dette er jo mer enn en jobb, det er en livsstil. Vi følte oss i alle fall innmari heldige over å ha fått en liten smak av megayachtlivet. og tuslet like fullt glade og fornøyde hjem til Vilja vår.

Mulig vi setter noen griller i hodet på vår lille prinsesse?! Hun får i alle fall innblikk i at det finnes mange måter å leve på. Det er ikke noe enkelt svar å gi på hvem vi møter som har det best; luksusliv eller av det adskillig enklere slaget? Det avgjørende er vel at en utnytter og setter pris på mulighetsrommet en har i det livet en har. Og om bord på Vilja setter vi stor pris på å ha ei lita frøken om bord som er litt Prinsesse, litt Ronja Røverdatter, men aller mest Karen Marie. 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *