23.-30. juli, 2017: Barndomsvenninner i Bergen. Slottsliv, griseri & gjestfrihet i Rosendal. Kraftkjemper utenfor Stord.

25.-28. juli Bergen; Tannlege, bryggeliv & barndomsvenninner

Vi ble værende 3 netter i Bergen. Mye bra skjedde der.

Oppholdet ble innledet av at Ingrid fikk fixet en løsnet plombe i en jeksel, som viste seg å skjule et stort hull som lå & luret under. HURRA for avdekking av tikkende bombe som kunne gitt krise & «tenners gnissel» på ett eller annet verdenshav i framtida. Aldri har gleden vært større for å finne hull i ei tann!

Det ble både sløvt kaféliv & iherdig skuring av dekk mens vi lå til kai ved Fisketorget. Den beste overraskelsen kom i form av nabobåten som la til kai ved siden av. Den viste seg nemlig å eies av Ingrids barndomsvenninne fra Meråker; Kjellaug Myklebust (pikenavn; Klock), med ektefelle Jostein og eldstesønn Mattias. Hurra for livets heldige tilfeldigheter!

29.-30. juli: Smak av herskapsliv & grisestell i Rosendal

Vi tok enda en avstikker innafjords, til Kvinnherad og Baroniet i Rosendal. Rosendal viste seg å by på mangfold:

  • Fra Munch til Modern street art
  • Fra herskapelighet og slott til mating av av noen ordentlig gjørmete julegriser
  • Fra urørt til ”høykultivert” landskap
  • Gjensyn med gamle venner & møte med nye venner
Slottet i Rosendals første eier het Karen Mowatt, og hennes familie kom fra Shetland. Baroniet ble tilbakeført til Danmark etter bare 2 generasjoner, og i løpet av denne korte historien var det hele 5 Karen i familiens slektstre. Aner vi en rød tråd å spinne på for ferden videre? Vi ble nødt til å kjøpe en bok om Mowattenes historie, så får vi se…
Gaute Hauglands svære graffitiveggmalerier ved det nedlagte verftet i Rosendal imponerer.

Om dagen i Baroniet kom vi i snakk med enda en Trondhjemmer; Egil Sandnes. Han har satt seg i fôre å sykle gjennom samtlige av Norges 426 kommuner. Han er cirka 1/3 på vei, og i år er det Hordaland og Rogaland som skal sykles. Følg ham på bloggen:  www.municipalvelocipedestrian.wordpress.com

Ulriks høytlesning gjorde go’nattahistorien til en gullstund.

Om kvelden ble det reker & hvitvin ombord med Egil, og etterhvert også den trivelige familien i nabobåten; Ulrik, Hilde og John Berge fra Bergen. God stemning & godt lag. Og det må nevnes at triveligere gutt enn Ulrik tror vi at vi må seile verdenshav for å finne!

Reker & hvitvin med nye kjente; kommunevelocipedist Egil Sandnes (nr. 2 f.v.) fra Trondheim, og båtnaboer på brygga i Rosendal Hilde (t.v.) & John (nr. 3 f.v.) Berge fra Bergen.
Neste morgen i Rosendal tok likegodt våre nye venner frokosten sin med ombord til oss. Så ble det spleisefrokost i stedet for solo; et MYE bedre konsept!

Gjestfrihet på Snilstveitøya

Med krøllet hale & nese vis, i bingen springer en gris. I søla den ruller seg inn, og tramper med alle de fire små bena i maten sin, du store min! Og fysj, fysj’a meg for en gris du er! NØFF NØFF! (Grisevisa ga plutselig orntli’ mening!)

Det var ikke bare Baroniet som lokket i Rosendal. Vi visste nemlig også at Jon Petters kollega & venn var hjemme på Snilstveitøya, og hadde lyst til å møte ham & familien mens vi var der. Med godeste gjestfrihet fikk vi være med på stell av julegrisene som på beste grisevis boltrer seg på sin tilmålte jordflekk i vakre Rosendal.

Et vennelag deler på stellet av 4 griser gjennom sommeren. Så blir det vennefest & juleribbe til vinters. Griserøktere Bjarne & Åslaug til høyre.

Dagen deretter besøkte vi hjemplassen på Snilstveitøya, der Mor straks bød oss på middag på kjøkkenet med vestlandsk «sluskasaus» og nyplukka ripsbær med vaniljesaus. Innen vi dro hadde vi med oss hjem både bær og grønnsaker fra egen hage. Far ble med ned til kaia og befarte båten.

Naturskjønnhet og gjestfrihet er det vi sitter igjen med etter besøket på Snilstveitøya.

30. juli: Møte med kraftkjemper utenfor Stord

Kraftkjemper utenfor Stord: Statoils 5 flytende HYWIND vindturbinder monteres her.

Ingrid ble unektelig litt «revet med», da vi på vei ut fjorden fikk øye på noen giganter hun dro kjensel på som ruvet i sjøen utenfor Stord. Gjennom sin tidligere jobb i Enova har hun god kjennskap til den første HYWIND-turbinen som mottok 59 millioner kroner i støtte fra Enova for snart 10 år siden. Den har lenge har vært i drift og produsert fornybar kraft utenfor Karmøy. Nå tar Statoil et kjempesteg videre, og bygger verdens første flytende vindkraftpark utenfor Skottland. HYWIND turbinene monteres på sitt flytende understell utenfor Stord verft. Kjempene rager 178 meter over vannflaten, og er et imponerende syn. Hver turbin er på 6 MW og har en diameter på 154 meter og et sveipeareal på størrelse med 2,5 fotballbaner. Det gir grunn til å være stolt når norsk ny teknologi baner vei internasjonalt og muliggjør utnyttelse av vindressursene offshore til produksjon av miljøvennlig, fornybar strøm!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *